Prof. dr. sc. Nermina Kravić, dr. med

Neuropsihijatar, subspecijalista dječje i adolescentne psihijatrije i psihoterapije

Prof dr med.sc. Kravić Nermina, neuropsihijatar, subspecijalista dječje i adolescentne psihijatrije i psihoterapije, grupni analitičar. Zaposlena na Klinici za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, šef Odjeljenja za dječju i adolescentnu psihijatriju. Vanredni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, Bosna i Hercegovina. Istraživačke teze za njen magistarski i doktorski studij bile su usmjerene na posljedice ratne traume i gubitaka na mentalno zdravlje djece i adolescenata.

Pohađala je stručne postdiplomske studije iz dječje i adolescentne psihijatrije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska i sudjelovala u poslijediplomskom istraživačkom projektu o Molekularnim osnovama posttraumatskog stresnog poremećaja i njihovim genetskim utjecajima, u saradnji sa Univerzitetom u Würzburg, Njemačka, uz podršku DAAD (Deutsche Akademische Austauschdienst).

U saradnji sa Udruženjem EMDR iz Velike Britanije i Sjeverne Irske završila je tri nivoa obuke iz EMDR-a (desenzibilizacijsko reprocesuiranje pokretima očiju).

Učestvovala u mnogim međunarodnim istraživačkim projektima i saradnji sa univerzitetima u Austriji, Holandiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Norveškoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Redovno učestvuje na domaćim i međunarodnim kongresima i stručnim skupovima i objavila je više naučnih i stručnih radova i publikacija u domaćim i međunarodnim časopisima i knjigama. Ove godine Austrijsko društvo dječijih i adolescentnih psihijatara nagradilo je njen originalni naučni rad “Bosanska ratna siročad- mentalno zdravlje u poslijeratnom period” sa Ernst Berger nagradom iz socijalne psihijatrije.

Jedan je od osnivača i Generalni sekretar Udruženja za dječju i adolescentnu psihijatriju u Bosni i Hercegovini.