Naši ciljevi

U izazovnim vremenima poput ovih, uvijek postoji prilika za stvaranje promjena koje će potaknuti bolju budućnost. Povijest nas podsjeća da se u turbulentnim vremenima, iako po cijenu mnogih žrtava i dubokih traumatskih iskustava, rađaju i pozitivna rješenja. Ovaj Kongres je odraz nade i svijesti o potrebi za promjenama kvalitete komunikacije i odnosa kao preduvjeta za zdrav razvoj, od najranijih faza života, kako na individualnoj, tako i na globalnoj razini.

Usklađen s akcijskim planom Svjetske zdravstvene organizacije do 2030, strategijom UNICEF-a do 2025. i UN-ovim ciljevima održivog razvoja, 3. Kongres “THINK about YOUth” posvećen je promociji preventivnim terapijskim pristupima za djecu i mlade.

Fokus Kongresa leži na refleksiji komunikacije i međuljudskih odnosa koja utječe na zdravlje, promicanju inovativnih terapijskih pristupa i održivih strategija, uvjek s ciljem očuvanja i unapređenja zdravlja i dobrobiti djece i mladih, a time i društva u cjelini.

U suradnji s vodećim stručnjacima, usmjerit ćemo se na razvoj inovativnih i integrativnih terapijskih pristupa, te globalnih preventivnih planova.

Ciljevi kongresa su:

  • kreirati prostor za promicanje profesionalnog umrežavanje i razmjenu iskustava među stručnjacima iz zdravstvenog, obrazovnog, socijalnog, pravnog sektora i srodnih disciplina;
  • aktivno uključiti mlade u naše aktivnosti, te istaknuti važnost njihovog uključivanja, s uvjerenjem da je njihovo aktivno sudjelovanje neophodno za razvoj efikasnijih pristupa u zaštiti mentalnog zdravlja – stoga će i na ovogodišnjem Kongresu njihov glas biti integralni dio kongresnih aktivnosti;
  • osigurati prostor za prezentaciju inovativnih terpijskih pristupa utemeljenih na znanstvenim dokazima i etičkim principima;
  • podržati razvoj novih strategija koje su u skladu s globalnim smjernicama zaštite mentalnog zdravlja djece i mladih

Inspirirani Međunarodnom deklaracijom o mentalnom zdravlju mladih (#IAYMH) i rezultatima kvalitativnih istraživanja s adolescentima, realiziranih u okviru projekta ‘Interdisciplinarna mreža stručnjaka ‘Ovdje i sada’: Zaštitimo adolescentkinje’, koji BHIDAPA provodi u partnerstvu s UNICEF-om i uz podršku resornih ministarstava u Bosni i Hercegovini, angažiramo se na promociji kvalitete preventivnih aktivnosti. Osim toga, težimo osiguranju pristupačnih usluga za mlade, koje su u potpunosti prilagođene njihovim potrebama.

Misija i Vizija 3. Kongresa THINK ABOUT YOUth

Težimo stvaranju društva koje postavlja mentalno zdravlje i dobrobit djece, mladih i obitelji kao prioritet za kreiranje sveobuhvatne, podržavajuće i ispunjavajuće vizije razvoja zdravog društva. Stoga, misija Kongresa jest osigurati prostor za ljudski i profesionalni susret stručnjaka iz različitih disciplina i dijelova svijeta, kako bismo zajedno istraživali, razmijenili i produbili iskustva o vitalnim temama koje se tiču mentalnog zdravlja djece, mladih i njihovih obitelji.

Težimo stvaranju trajnog utjecaja na poboljšanje mentalnog zdravlja i dobrobiti djece, mladih i obitelji, kroz suradnju i mobilizaciju potrebnih resursa. Očekujemo da će plenarna predavanja, okrugli stolovi, radionice i panel izlaganja inicirati dijalog i otvoriti mogućnosti za nove uvide u kvalitetu komunikacija i odnosa.

Naša je želja u zajedništvu njegovati razumijevanje i brižnost, gdje razmjena ideja i znanja doprinosi izgradnji sigurnijeg svijeta za svako dijete.

Pridružite nam se u kreiranju svijeta koji cijeni i štiti mentalno zdravlje i dobrobit djece i mladih, osnažujući ih da budu aktivni sudionici u svojim mikrozajednicama i društvu.

O BHIDAPA-i

BHIDAPA je neprofitna asocijacija posvećena unapređenju mentalnog zdravlja djece, mladih i njihovih obitelji. Osnovana s misijom da promiče znanje i vještine u području dječje i adolescentne psihoterapije i savjetovanja, BHIDAPA se usredotočuje na edukaciju stručnjaka, podršku djeci, mladima i obiteljima, te razvoju i implementaciji inovativnih pristupa u prevenciji i tretmanu poteškoća sa mentalnim zdravljem. Kao Europski Akreditirani Psihoterapijski Trening Institut i nositelj europske akreditacije za psihoterapiju djece i adolescenata u Bosni i Hercegovini, BHIDAPA promiče edukaciju stručnjaka u oblasi integrativne psihoterapije djece, mladih i odraslih u skladu sa evropskim standarmima. Sarađuje s domaćim i međunarodnim partnerima, uključujući obrazovne, socijalne i zdravstvene centre, organizacije, asocijacije, institucije i stručnjake, kako bi osigurala najnovija znanstvena dostignuća i prakse koje doprinose boljem razumijevanju i tretmanu mentalnih zdravstvenih izazova. Kroz svoje aktivnosti, BHIDAPA teži stvaranju inkluzivnog i podržavajućeg okruženja za svu djecu i mlade, promičući pristupe temeljene na pravima djeteta i njihovom najboljem interesu.

U skladu s vizijom BHIDAPA-e, Kongres THINK ABOUT YOUth simbolizira našu posvećenost jačanju interdisciplinarne mreže stručnjaka usmjerene na promicanje strategija za unapređenje zdravlja, obrazovanja i zaštite djece, te osnaživanju mladih kao aktivnih sudionika u svojim zajednicama, promičući zdravije društvo za sve.

Kongres se organizuje na inicijativu BHIDAPA-e u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravlja, čime se potvrđuje zajednička predanost unapređenju mentalnog zdravlja i dobrobiti djece, mladih i njihovih obitelji.