Dr. Ledia Lazeri

Regionalna savjetnica za mentalno zdravlje pri Regionalnom uredu WHO-a za Evropu

Dr. Ledia Lazeri je regionalna savjetnica za mentalno zdravlje pri Regionalnom uredu WHO-a za Evropu. Rođena u Albaniji, školovala se i radila kao psihijatar u svojoj domovini, gdje je doprinijela obrazovanju studenata medicine i kasnije reformi nacionalne politike i usluga mentalnog zdravlja.

Pridružila se WHO-u 2000. godine i proširila svoje područje rada na širu regiju Balkana kroz Projekat mentalnog zdravlja u okviru Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, a kasnije i u Turskoj, gdje je vodila veliki WHO projekat finansiran od strane EU o poboljšanju usluga za osobe s invaliditetom. Obavljala je nekoliko dužnosti kao predstavnica WHO-a u raznim evropskim zemljama, gdje je predvodila tehničku saradnju WHO-a s tim državama. Dr. Lazeri je bila predstavnica WHO-a u Mađarskoj u periodu od 2017. do 2021. godine i sarađivala je s brojnim mađarskim institucijama pod okriljem Ministarstva ljudskih kapaciteta i drugih.

Od 2021. godine, u funkciji regionalne savjetnice za mentalno zdravlje, Dr. Lazeri vodi tim koji okuplja stručnjake iz raznih oblasti: politike i usluga, prava i zagovaranja, komunikacija i promocije u mentalnom zdravlju. Njihov zadatak, između ostalog, uključuje implementaciju Evropskog okvira djelovanja WHO-a za mentalno zdravlje 2021-2025, podršku panevropskoj koaliciji za mentalno zdravlje te doprinos implementaciji sveobuhvatnog pristupa EU za mentalno zdravlje.